2013. június 22., szombat

A múltidők Perfekt/Präteritum/Plusquamperfekt

Először is tudni illik, hogy a német 3 múltidőt használ. - Perfekt (összetett múlt)
                                                                                - Präteritum (egyszerű múlt, elbeszélő múlt)
                                                                                - Plusquamperfekt (régmúlt)




1. Perfekt:
A Perfektet összetett múltnak is szokták nevezni, és mindjárt ki is derül hogy miért. Képzése: haben vagy. sein + Partizip Pefekt (befejezett melléknévi igenév). A képzés során láthatjuk hogy két dologra is figyelnünk kell a képzésekor. A Perfektet akkor használjuk, ha a cselekvés és történés a múltban befejeződött, de még hatással van a jelenre.  Pl: ich habe heute gearbeitet.- ma dolgoztam. Azt, hogy melyik ige melyik segédigével képzi múltját, meg kell tanulni, de van rá általános szabály is: Az állapotváltozást kifejező igék sein-nal képzik múltjukat, kivéve: sein, bleiben, a többi pedig haben-nel.



2. Präteritum:
A Präteritumot egyszerű és elbeszélő múltnak is szokták nevezni. Egyszerű múltnak azért, mert nem két részből képezzük, mint a Perfektet, elbeszélőnek meg azért, mert egyrészt elbeszélésekben használják.
a.) képzése egyszerű igék esetében: machen --> mach+TE = machte
b.) erős igék esetében: az erős igék esetében tőhangváltás következik be, pl: schlafen --> schlief (meg kell tanulni)
c.) vegyes igék esetében: tőhangváltás+te képző, pl: bringen --> brach+te = brachte
A Präteritumot még akkor használjuk, ha a cselekvés és történés a múltban befejeződött, de már nincs hatással a jelenre.


3. Plusquamperfekt:
A Plusquamperfekt másik neve a régmúlt. akkor használjuk, az összetett mondat mindkét tagmondata múlt időben van. Mindig a korábbi cselekvés kerül Plusquamperfektbe, azaz az első tagmondat cselekvése. Ezt a múlt időt még akkor is használják, ha egy cselekvés már nagyon - nagyon régen történt. pl: vor sechs Jahren hatte ich eine häßliche Katze gefunden. Képzése: hatte vagy war + Partizip Perfekt. Ha az ige haben-nel képzi múltját hatte, ha sein-nal, akkor war. A Plusquamperfekt a Perfekt és a Präteritum keveréke, mert hatte v. war = Präteritum, a Partizip Perfekt (befejezett melléknévi igenév) = Perfekt




                                              Példák a múltidők elsajátításához


Meine Mutter ist zur Arbeit gegangen. = gehen - állapotváltozást fejez ki, ezért sein-nal képzi múltját. Az anyukám munkába ment.

Die Oma hat Makkaroni gekocht = kochen - nem fejez ki állapotváltozást. A mama Makkaronit főzött.

Dieses Kinder malte sher viel. = malen - gyenge ige, +te végződés. Ez a gyerek nagyon sokat festett.

Nachdem ich den Pudding gegessen hatte, ging ich zu Bett. = essen - haben-val képzi múltidejét, ezért hatte, és két múltidejű tagmondatról van szó, amelynél a korábbi cselekvést fejezzük ki Plusquamperfekttel. Miután megettem a pudingot, lefeküdni mentem.
Vor 16 Jahren war ich geschwommen = egy nagyon - nagyon régi cselekményt közöltünk, ezt jelzi a "vor", és így a cselekmény plusquamperfektbe kerül. 16 évvel ezelőtt voltam úszni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése